Article

26.10.2016

Van idee tot project: het traject van Neveo

Neveo (in Louvain-la-Neuve) is een start-up die bejaarden in tehuizen vernieuwende oplossingen aanreikt om op afstand contact te houden met hun naaste familie. Sinds zijn start in 2014 groeit hij snel en is hij voortdurend op zoek naar financiering.

"Financiering vinden is voor een start-up een echte uitdaging", meent mede-oprichter en CEO Vincent Leroy. "We zouden ons graag volledig toeleggen op de uitbouw van onze business en ons product, maar geld vinden slorpt zeer veel tijd en energie op."

Toch is Neveo na twee jaar activiteit succesvol op het vlak van financiering, en is zijn ontwikkeling een voorbeeld voor andere. Simon Desbarax, ook mede-oprichter van Neveo, kwam trouwens op 11 oktober in Louvain-la-Neuve getuigen over het traject van de start-up. Hij deed dat op het event 'Start-up: les clés d'un financement réussi', een initiatief van de Innovation Hub Louvain-la-Neuve dat veel volk lokte.

'Mijn grootvader snapt niets van Skype'

Het verhaal van Neveo begon in 2014. Vincent Leroy zorgde toen dagelijks voor zijn grootvader. Hij merkte dat die het moeilijk had om te communiceren met zijn familieleden die ver weg of in het buitenland woonden. Hij kon niet overweg met technologieën zoals Skype of Facebook, die voor jongeren alledaags zijn.

"Met dat gegeven als uitgangspunt staken Simon en ik de koppen bij elkaar om te bedenken hoe ouderen en jongeren met elkaar kunnen communiceren via tools waarmee ze vertrouwd zijn: een papieren dagblad of de televisie voor de ouderen; smartphones, tablets en computers voor hun familieleden. Dat idee was de inspiratie voor Neveo: ervoor zorgen dat familieleden meer momenten kunnen delen, elk met hun vertrouwde tools."

Van de eerste beurs tot het eerste krediet

"We hebben veel tijd besteed aan het uittesten en perfectioneren van ons idee. Eind 2014 kregen we een Europese beurs van 150.000 euro, gespreid over vier kwartalen. Daarmee konden we echt een tandje hoger schakelen."

Maar er was een probleem: om het geld van die beurs te krijgen, moest Neveo het eerst… spenderen.

"Dus klopten we bij de banken aan voor een voorschot. Dat bleek moeilijker dan gedacht. BNP Paribas Fortis was de enige van acht banken die ons wilde steunen, op voorwaarde dat we ons persoonlijk borg stelden."

Koudwatervrees bij de banken

Vincent Leroy betreurt die koudwatervrees van de bankwereld:

"We hadden gedacht dat die eerste beurs ons legitimiteit zou geven, maar de banken beperken zich nog al te vaak tot enkele lijntjes in de boekhouding om een lening al dan niet toe te kennen. Voor echt wederzijds begrip tussen de bankwereld en die van de start-ups is nog een hele mentaliteitswijziging nodig."

Van toen af aan sleepte Neveo de ene prijs na de andere in de wacht. Sinds 2014 kreeg de start-up tal van onderscheidingen, waardoor zijn geloofwaardigheid toenam.

"Dat gaf ons de mogelijkheid om private investeerders – zogenaamde ‘business angels’ – te vinden. Nog recenter konden we 250.000 euro opnemen bij het W.IN.G-fonds van het Waalse Gewest. Dankzij dat fonds konden we in zeer weinig tijd een nieuwe fase in de ontwikkeling van Neveo overwegen. Met W.IN.G beschikt Wallonië over een zeer efficiënte tool om start-ups te ondersteunen."

Wat Neveo van BNP Paribas Fortis verwacht

 "Over tien jaar hopen we te kunnen zeggen dat onze bankier altijd aan onze zijde heeft gestaan, zowel toen we het moeilijk hadden als om onze successen te vieren. We willen dat onze bank een echte partner in onze ontwikkeling is, die ons vertrouwt en ons bedrijfsmodel, onze leefwereld en onze behoeften begrijpt."

De weg is nog lang, maar sinds de lancering van de Innovation Hub eind 2014 is er in de bank een veranderingsproces aan de gang dat het mogelijk zal maken aan die verwachtingen te voldoen.

Article

04.01.2021

Robovision: “Artificiële intelligentie is binnen 5 jaar alom tegenwoordig”

Robovision ontpopte zich op enkele jaren tijd tot de bekendste AI-speler in de Benelux. Maar het jonge bedrijf ziet het nog veel grootser. “Gezondheidszorg, landbouw, milieu… artificiële intelligentie zal binnen dit en vijf jaar alomtegenwoordig worden”, gelooft CEO Jonathan Berte. BNP Paribas Fortis is bij hun groei een belangrijke partner.

Jonathan Berte, van opleiding burgerlijk natuurkundig ingenieur, moet glimlachen als hij terugdenkt aan de pioniersjaren van Robovision. “Eigenlijk was ik als kind al erg analytisch ingesteld. Bij de scouts en op school hield ik werkelijk álles bij in dagboeken. Informatie verzamelen was heel belangrijk voor mij. Ik was een soort infoholic. Maar alleen maar info verzamelen leidt tot niets. Dat geldt ook voor informatie die gewoon wordt bewaard op een harde schijf. De toegevoegde waarde zit in hoe je die info efficiënt gebruikt.”

Hoe doen jullie dat precies bij Robovision?

“Technologie evolueert razendsnel. We hebben vandaag vrijwel allemaal een smartphone in onze broekzak zitten. Onder meer die machines creëren heel veel informatie, dus moeten we ook aan de kant van de algoritmiek bijblijven. Artificiële intelligentie helpt ons daarbij. Zo kunnen wij overheden, instituten, kleine en grote bedrijven een platform aanbieden om automatische beslissingen te nemen op basis van visuele data. Daarbij stellen we ons bovendien steeds de vraag hoe we artificiële intelligentie kunnen democratiseren. We zijn zo’n beetje de Airbnb van artificiële intelligentie.”

Wat kunnen die visuele data bijvoorbeeld zijn?

“Wij hebben in mei in samenwerking met UAntwerpen en beveiligingsfirma Securitas een slimme camera geplaatst in een winkelstraat, die meet hoe social distancing wordt nageleefd. Dat is belangrijke info voor de beslissingsnemers in ons land. Wij moeten de beelden trouwens niet zelf bekijken. We laten ze analyseren door een heel specifieke vorm van artificiële intelligentie: zelflerende algoritmes of zogenaamde neurale netwerken. Die zijn een beetje afgekeken van ons eigen brein, al zijn ze lang niet zo complex.” 

Wat ons bij de hippe term deep learning brengt. Zullen machines zichzelf uiteindelijk slimmer maken dan de mens zelf?

“Oh, dat is op dit moment al aan de gang. Onder andere in de radiologie, maar ook in spelletjes. Denk maar aan de legendarische Go-wedstrijd tussen de Zuid-Koreaanse grootmeester Lee Sedol en de computer, mooi in beeld gebracht in de documentaire AlphaGo uit 2017. Ook wij spitsen ons toe op deep learning, omdat neurale netwerken heel efficiënt omgaan met visuele data. Al zal het nog wel even duren vooraleer AI een mens echt kan evenaren, bijvoorbeeld op vlak van intuïtie.”

Jullie zijn intussen geëvolueerd van start-up richting scale-up. Waar willen jullie over vijf jaar staan?

 “De samenleving van morgen zal er een worden waarin alles goed wordt opgemeten en begeleid. Zo zijn we ook actief in de tuinbouw waar AI kan worden ingezet voor kwaliteitscontrole, bij pakweg fruit met een abnormale vorm of kleur. Een heleboel land- en tuinbouwbedrijven kwamen de afgelopen maanden in de problemen omdat Oost-Europese plukkers het land niet binnen konden. Wellicht zullen die bedrijven de komende jaren meer in AI en automatisering investeren. Op zulke vlakken heeft corona ons bijna van de ene dag op de andere naar een digitale samenleving geleid.”

Welke partners heb je nodig om te slagen in je opzet?

“In onze groei van start-up naar scale-up is BNP Paribas Fortis altijd een belangrijke partner geweest. Jullie gaan heel erg mee in het begrijpen van ons verhaal. Jullie móéten de projecten natuurlijk ook goed bevatten vanuit bancair standpunt, om het risico te kunnen inschatten. Maar los daarvan heb ik het gevoel dat jullie die hele tech- en start-upscene bijzonder goed ondersteunen.” 

Article

07.12.2020

Scale-up sluit megacontract af in volle coronacrisis

De Antwerpse scale-up IPEE transformeert gewone toiletten tot innovatieve producten. BNP Paribas Fortis is hierbij meer dan enkel een financiële partner. Zo kwam IPEE al meermaals in contact met de juiste mensen via het netwerk van de bank.

‘Het klassieke urinoir heeft geen brein. Het infrarood-oog detecteert enkel dat er iemand voor het urinoir staat. Het gevolg? Veel waterverspilling en miserie’, zegt Bart Geraets, die in 2012 samen met Jan Schoeters IPEE oprichtte.

De scale-up bedacht nieuwe meettechnologie die toelaat om doorheen het keramiek van een urinoir te detecteren wanneer iemand plast of wanneer het urinoir verstopt geraakt. Met die innovatieve technologie ontwierp de scale-up urinoirs die de helft minder water verbruiken en toiletten die zonder aanraking kunnen worden bediend.

Strak ontwerp

‘IPEE is een atypische scale-up die innoveert in een sector waar de voorbije decennia weinig is veranderd’, zegt Conchita Vercauteren, relatiebeheerder binnen de Innovation Hub van BNP Paribas Fortis.

Jan Schoeters: ‘Aanvankelijk trokken we vooral de kaart van de duurzaamheid. Maar al snel voelden we dat bij niet-residentiële toepassingen de potentiële waterbesparing ondergeschikt is aan het operationele karakter. We moesten toegevoegde waarde kunnen bieden aan elke stakeholder van het aankoopproces.’

Er werd gekozen voor strakke ontwerpen om architecten en de eindgebruiker te verleiden. De eenvoudige installatie trekt installateurs over de streep en onderhoudsmensen zien de voordelen van het strakke ontwerp – dat makkelijk te poetsen is – en toiletten die nooit overlopen.

Investeerders nodig

Tot in 2015 staken Schoeters en Geraets samen met Victor Claes, expert in meetmethodes en grondlegger van de IPEE-technologie, hun energie in productontwikkeling en marktverkenning. De financiering was vooral afkomstig van geld dat ze ophaalden in hun netwerk van friends, fools and family.

Voor productie en commercialisatie moesten ze uit een ander vaatje tappen. Geraets: ‘We hadden een product, maar dat was niet klaar voor verkoop. Om die stap te nemen, hadden we investeerders nodig.’

De zoektocht naar nieuwe investeerders was een uitdaging. Schoeters: ‘We zijn geen software-ontwikkelaars en we zijn niet actief in een sexy sector. Daardoor vallen we uit de boot bij een grote doelgroep van investeerders.’

De jonge scale-up trok de aandacht van Ronald Kerckhaert, die eind 2015 zijn succesvolle bedrijf Sax Sanitair had verkocht. ‘Hij heeft ons gepusht om groot te denken, meer dan we zelf durfden. Hij heeft zich ook nooit georiënteerd naar een exit. Zijn uitdrukkelijke doelstelling was om ons product wereldmarkt in de markt te zetten’, zegt Schoeters.

Groeipad

Intussen heeft IPEE een indrukwekkend groeitraject afgelegd. Het productaanbod werd uitgebreid en er werden nieuwe sectoren aangeboord: onderwijsinstellingen, kantoorgebouwen en ziekenhuizen. De technologie wordt intussen gebruikt door Kinepolis, Texaco, Schiphol en Changi Airport (Singapore).

‘We hebben ons heel snel gericht op Azië, omdat nieuwe technologie daar sneller wordt omarmd’, zegt Geraets. De IPEE-technologie wordt verdeeld in onder meer Singapore - waar de scale-up een eigen verkoopkantoor heeft -, China, Thailand en Vietnam. Zowat de helft van de omzet komt uit het buitenland, al zal de coronacrisis dit jaar wel sporen nalaten.

Supporter

‘Mijn grootste kopzorg is om gezond te groeien’, zegt Bart Geraets. Een voordeel voor IPEE is dat in coronatijden hygiëne hoog op de agenda staat. Het touchless sanitair van de scale-up komt daaraan tegemoet.

Tegelijkertijd is waterschaarste en de nood om zuinig om te springen met water erg actueel. Geraets: ‘We merken dat we in deze gekke tijden nog meer voet aan de grond krijgen. In volle coronacrisis sloten we een contract af met de grootste fabrikant van sanitair wereldwijd. Het komt er nu op aan om onze business, het personeelsbeleid en de marketing verder te professionaliseren.’

De huisbankier is daarbij een belangrijke partner. Schoeters: ‘Die is toch meer dan enkel een financiële organisatie. Via het netwerk van de bank zijn we al meermaals in contact gekomen met de juiste mensen. Onze bankier voelt eerder aan als een supporter die ook mee zijn schouders zet onder ons verhaal.’

Article

16.11.2020

Gentse biotechnologie staat op het punt Amerika te veroveren

De voorbije jaren heeft Biotalys hard gewerkt aan een eerste biologisch product om gewassen te beschermen. Het product zal eerst gelanceerd worden in de Verenigde Staten. Via zijn Innovation Hub zorgt BNP Paribas Fortis voor de nodige financieringsoplossingen en de begeleiding van de expansie naar het buitenland.

Tegen het einde van het jaar wil Biotalys het dossier indienen bij de EPA,het onafhankelijke federale agentschap van de Verenigde Staten dat belast is met de bescherming van de volksgezondheid en het milieu voor de goedkeuring en commercialisatie van zijn eerste product, het biofungicide BioFun-1.

Biologisch alternatief voor chemische pesticiden

Het jonge biotechbedrijf heeft met dit product een biologisch alternatief ontwikkeld voor de chemische pesticiden die nu worden gebruikt om de botrytisschimmel te bestrijden bij onder meer aardbeien, druiven en tomaten. Het product kan ook de bewaartijd verlengen. ‘We zijn echt wel pioniers in de agrarische biotech-industrie. We innoveren met een technologie die nog door niemand eerder is ontwikkeld. We zijn van niemand een copycat’, zegt Chief Scientific Officer (CSO) Hilde Revets.

Biotalys – dat vroeger bekend stond als Agrosavfe –werd in 2013 opgericht als een spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. Het bedrijf telt intussen 50 werknemers, waarvan er zo’n 45 in het hoofdkwartier in Gent aan de slag zijn. Een team is nog aan de slag in de Verenigde Staten om er de commercialisering van het eerste product voor te bereiden.

Op vraag van consumenten en overheden

Het biotechbedrijf hoopt met nieuwe, effectieve biologische producten – die ook veiliger zijn voor het de mens en het milieu – een substantieel aandeel te verwerven in de markt van de gewasbeschermingsmiddelen en hierin klassieke, chemische middelen te vervangen. Er is ook nood aan dergelijke alternatieven, nu de weerstand van consumenten en overheden tegen chemische pesticiden toeneemt. ‘De Europese Unie is op zoek naar alternatieve bestrijdingsmiddelen. De Europese Green Deal is in die zin een schitterende zaak voor ons’, zegt Chief Operating Officer (COO) Luc Maertens.

Amerikaanse markt eerst

Toch richt het biotechbedrijf zijn pijlen in eerste instantie op de Amerikaanse markt. ‘Dat komt eenvoudigweg omdat het Europese regelgevingsproces veel meer tijd in beslag neemt en ook veel complexer is. In Europa duurt het minstens drie à vier jaar om een erkenning te krijgen, tegenover 18 maanden in de Verenigde Staten. Daardoor kunnen we onze eerste biofungicide, BioFun-1, eerst in de Verenigde Staten lanceren in 2022.’

Brede pijplijn met producten

Het jaareinde wordt een spannende periode met de indiening van ons dossier ter goedkeuring van BioFun-1 in de Verenigde Staten. ‘Maar we zijn natuurlijk geen single product company’, verzekert Revets. ‘We bouwen een brede pijplijn uit met verschillende producten waarmee we planten en gewassen kunnen beschermen tegen belangrijke schimmels, bacteriën en insecten.’

Waarde aantonen

Voor CEO Patrice Sellès is het verzekeren van die pijplijn meteen één van de grootste uitdagingen. ‘Zoals voor elk biotechbedrijf vergt het heel veel inspanningen en investeringen vooraleer er voldoende inkomsten zijn om helemaal op eigen benen te staan. Tegelijkertijd loopt de agrarische biotechnolgie waarin wij actief zijn veel minder in de kijker dan de medische biotechnologie. Daarom is het ook een belangrijke uitdaging om aan te tonen aan de rest van de wereld dat er ook veel waarde schuilt in onze technologie.’

Op zoek naar extra kapitaal

Tot dusver is dat al aardig, want het biotechbedrijf wordt geruggesteund door verschillende Belgische en internationale investeerders. ‘Zij ondersteunen ons in onze groei en begrijpen ook dat het uitbouwen van een productpijplijn grote investeringen vergt. Maar stilaan belanden we ook op het punt dat we de verschillende mogelijkheden moeten bekijken om extra kapitaal aan te trekken.’ Het wordt meteen één van de uitdagingen voor de nieuwe CFO.

Rol van de Innovation Hub

Een van de partners in dat proces is ook BNP Paribas Fortis, dat het biotechbedrijf ook begeleidt binnen zijn Innovation Hub. Relatiebeheerder Koen: ‘Het is onze rol om het bedrijf de nodige financieringsoplossingen aan te bieden en te begeleiden bij de expansie naar het buitenland. Zo verschaften we recent nog financiering voor het nieuwe laboratorium. Zo behoudt het bedrijf voldoende liquide middelen om zich echt helemaal te focussen op de kernactiviteiten, met name de ontwikkeling van heel geavanceerde groene biotechnologie.’

Article

02.11.2020

Een coronavaccin van (deels) Waalse makelij

In het Henegouwse Seneffe gaat biotechbedrijf Novasep de werkzame stof produceren voor een van de meest veelbelovende kandidaat-vaccins: dat van farmareus AstraZeneca. Een logische keuze, ingegeven door de zware investeringen van de voorbije jaren. BNP Paribas Fortis maakte die mee mogelijk.

AstraZeneca koos niet toevallig voor Novasep. Dat Franse bedrijf, dat al een vestiging in Gosselies (Charleroi) had, investeerde drie jaar geleden fors om in Seneffe een productie-eenheid uit te bouwen. Een uitstekende beslissing, want als de lopende klinische tests positief blijken, komt het 'Oxford-vaccin', dat er gedeeltelijk geproduceerd zal worden, wellicht in de loop van 2021 op de markt. 

Virale vectoren

"In Seneffe produceren we virale vectoren", legt Michel Spagnol, CEO van Novasep en doctor in de scheikunde aan de Stanford-universiteit, uit. "Die vormen de werkzame stof van een vaccin: het gedeelte waarmee we een onschadelijk virus kunnen maken, dat bij de ingeënte persoon een immuunreactie uitlokt."

Inzetten op Henegouwen

Dat Novasep vandaag Europees marktleider op zijn terrein is, dankt het aan zijn overtuiging van drie jaar geleden, dat de productiecapaciteit in Europa en wereldwijd te beperkt was. Het koos voor Henegouwen omdat daar een sterke concentratie aan biotechnologische competenties en bedrijven groeit. Novasep moest eer enkel nog een bank van overtuigen dat het om een goed project ging. 

Het potentieel van een start-up inschatten

"In onze sector kan een bank die alleen naar de balans van een bedrijf kijkt, en haar oordeel niet op een technologische screening baseert, geen goede beslissingen nemen", meent Michel Spagnol. "Dat geldt in het bijzonder voor het inschatten van het potentieel van een start-up."

"Toen we besloten in Seneffe te investeren, vonden we BNP Paribas Fortis echt bereid om te luisteren, om rekening te houden met onze specifieke kenmerken. Dat is essentieel voor de uitbouw van een speerpuntbedrijf als het onze."

Innovatie financieren

"Het is voor een bank niet evident om een krediet toe te kennen voor een dergelijk project", geeft Catherine Delforge, relatiebeheerder voor innoverende bedrijven bij BNP Paribas Fortis, toe. "Bij BNP Paribas Fortis beschikken we over gespecialiseerde interne expertise. Dat helpt ons om de visie van een klant die buiten de gebaande paden treedt, te begrijpen. We volgen dergelijke bedrijven via onze 'Innovation Hubs', die we meer dan vijf jaar geleden opgericht hebben." 

Innovation Hubs

De Innovation Hubs van BNP Paribas Fortis begeleiden start-ups van hun oprichting tot hun internationale expansie. Ze financieren hen niet alleen, maar brengen hen ook in contact met een heel ecosysteem van venture capitalists, business angels, universiteiten, incubators, netwerken, enz. De Innovation Hubs kunnen terugvallen op een echte multidisciplinaire expertise en verlenen diensten op het vlak van vooral financiële technologie (fintech), groene technologie (greentech), schone technologie (cleantech), biotechnologie (biotech), informatietechnologie (IT) en digitale technologie. 

Discover More

Contact
Close

Contact

Klachten

Zou u onderstaande vragen kunnen beantwoorden? Zo kunnen wij uw aanvraag sneller en op een meer geschikte manier behandelen. Alvast bedankt.

U bent zelfstandige, oefent een vrij beroep uit, start of leidt een kleinere, lokale onderneming? Ga dan naar onze website voor professionelen.

U bent particulier? Ga dan naar onze website voor particulieren.

Is uw onderneming/organisatie klant bij BNP Paribas Fortis?

Mijn organisatie wordt bediend door een Relationship Manager:

Uw boodschap

Typ de code die in de afbeelding wordt getoond:

captcha
Check
De Bank verwerkt uw persoonsgegevens overeenkomstig de Privacyverklaring van BNP Paribas Fortis NV.

Bedankt

Uw bericht is verzonden.

We antwoorden u zo snel mogelijk.

Terug naar de huidige pagina›
Top